kuchnia ormiańska
... jest pyszna, różnorodna i aromatyczna. Genialna mieszanka potraw arabskich, rosyjskich i tureckich. Kształtowała się ponad trzy tysiące lat. Króluje w niej mięso ale na przystawki je się głównie warzywa. Jagnięcina i baranina są bardzo popularne. Wieczorem można usiąść w małych knajpkach i skonsumować grillowane szaszłyki. Moją wielką miłością okazały się bakłażany. Były PYSZNE!!! zapiekane z serem i pomidorami oraz pod "pierzynką" (pastą) z orzechów włoskich. Tradycyjnym chlebem jest lawasz, dość często wykorzystywany jako składnik różnych ormiańskich dań. Dla Polaka jest on czymś pomiędzy naleśnikiem a macą. Lawasz wypieka się w piecu o nazwie tonir. Typowym daniem jest dolma, nasze "gołąbki", ale zawijane w specjalnie przygotowane liście winogron. Podawany do niej jest zwykle macun - napój podobny do polskiego kefiru. Co ciekawe dolme znaleźliśmy dopiero w restauracji w Erywaniu czyli pod koniec wyprawy... Narodowym trunkiem Ormi...