Ajurweda i Cynamon

Ajurweda zajmuje się całym organizmem człowieka, zarówno sferą emocjonalną i duchową, jak i fizycznymi symptomami choroby, a nie tylko zwykłym leczeniem. Nie działa więc jak paracetamor, który zażywamy na ból głowy nie mając pojęcia, jaka jest przyczyna dolegliwości.


Cynamon od wieków jest używany w zabiegach leczniczych. W Kerali uważa się, że usprawnia on prace mózgu. Właściwości lecznicze ma wywar z cynamonu - przyprawę gotuje się ok 5 min a wywar miesza nr z miodem, aby był skuteczniejszy. Cynamon zawiera silny związek (aldehyd cynamonowy), który ma właściwości ochronne i jest toksyczny dla większości insektów, wirusów, grzybów oraz bakterii salmonelli i E.coli. Ma jednak skutki uboczne.
Ta niesamowita przyprawa pochodzi z wybrzeża Malabar w Indiach i jest jedna z najstarszych roślin znanych człowiekowi już 2000 lat p.n.e.


Cynamon stosowany jest we wszystkich tradycjach medycyny ajurwedyjskiej, gdyż podobno pomaga organizmowi łatwiej zaakceptować daną formę leczenia.
Przepis na cynamonową herbatę na przeziębieni
Idealna na obecne mrozy.

Do rondla wkładamy jedną złamaną laskę cynamonu, obrany i posiekany imbir (ok 2,5 cm), sok z połowy cytryny, miód do smaku i dla chętnych czosnek. Zalewamy wszystko litrem wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i godujemy ok 5 min. Herbata gotowa :-)

źródło:
"Wyprawy po przyprawy", autorzy: Stevie Parle, Emma Grazette


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

deforestacja na Borneo

Wielkanoc na Teneryfie II

Longhouse - długie domy i "Łowcy Głow"