Posty

Wyświetlanie postów z lutego 2, 2014

Ajurweda i Cynamon

Obraz
Ajurweda zajmuje się całym organizmem człowieka, zarówno sferą emocjonalną i duchową, jak i fizycznymi symptomami choroby, a nie tylko zwykłym leczeniem. Nie działa więc jak paracetamor, który zażywamy na ból głowy nie mając pojęcia, jaka jest przyczyna dolegliwości. Cynamon od wieków jest używany w zabiegach leczniczych. W Kerali uważa się, że usprawnia on prace mózgu. Właściwości lecznicze ma wywar z cynamonu - przyprawę gotuje się ok 5 min a wywar miesza nr z miodem, aby był skuteczniejszy. Cynamon zawiera silny związek (aldehyd cynamonowy), który ma właściwości ochronne i jest toksyczny dla większości insektów, wirusów, grzybów oraz bakterii salmonelli i E.coli. Ma jednak skutki uboczne. Ta niesamowita przyprawa pochodzi z wybrzeża Malabar w Indiach i jest jedna z najstarszych roślin znanych człowiekowi już 2000 lat p.n.e. Cynamon stosowany jest we wszystkich tradycjach medycyny ajurwedyjskiej, gdyż podobno pomaga organizmowi łatwiej zaakceptować daną for